Az 5 legkülönlegesebb lakóépület-bővítés a nagyvilágból 2023-ban

Különleges építészeti megoldásokban idén sem volt hiány: lássuk, hogy sikerült az 5 legérdekesebb lakóépület-bővítés 2023-ban.

Akár lakóépület-bővítést tervez a következő időszakban, akár csak úgy érzi, szívesen megnézne pár érdekes, új építészeti megoldást, mert érdekli az ilyesmi, összeállításunkban nem fog csalódni. Íme, a legérdekesebb lakóépület-bővítés a nagyvilágból 2023-ban, a bungalótól a modern Barbie-házon át egy csodás, zöld csempével burkolt melléképületig.

1. Bungalóból álomotthon
Fohlenweg, Németország. Tervező: O'Sullivan Skoufoglou Architects

Vastag mészkőszalag választja el a régi és az új elemeket ebben a berlini monolitikus otthonban, amelyet a londoni O'Sullivan Skoufoglou Architects stúdió újított fel és bővített ki. Az egykori bungaló eredetileg a második világháború idején épült katonáknak, és most két további szintnek köszönhetően sokkal nagyobb és tágasabb lett – igazi otthonná vált.

2. Ipari elemek, kétszeresére nőtt alapterület
Camberwell House, Egyesült Királyság. Tervező: Pashenko Works

A londoni Pashenko Works stúdió a hullámos acélt és a szabadon hagyott szellőzőket választotta egy viktoriánus ház teraszának bővítéséhez. Így mind az ingatlan felső szintjén, mind hátul plusz tereket hoztak létre, több mint kétszeresére növelve az eredeti alapterületet, közben pedig világosabb és szellősebb belső terek jöttek létre.

3. Két szinttel magasabbra
House 1616, Spanyolország. Tervező: H Arquitectes

A H Arquitectes stúdió nem kis fába vágta a fejszéjét: egy 19. századi, kompakt barcelonai lakás fölé két teljes emeletet építettek. A régit és az újat vörös tégla felhasználásával egyesítették. Az 1616-os ház utcára néző homlokzatán nagy, téglalap alakú ablakok engedik be a fényt, míg a hátsó homlokzatot erkélyek és teraszok tagolják. Ennek célja, hogy összekapcsolják a belső tereket a külvilággal.

4. Modern ír Barbie-ház
Pink House, Írország. Tervező: Courtney McDonnell Studio

Egy 1930-as évekbeli, Dublin külvárosában található házat korszerűsített a Courtney McDonnell Studio, méghozzá egy modern és különleges rózsaszínű bővítéssel, amely Luis Barragán mexikói építész munkásságára utal. A házból egy alagútszerű, fával burkolt folyosón lehet átjutni a bővítménybe. Ez egy nyitott elrendezésű lakótérnek ad otthont, amely nagy üvegezett tolóajtókon keresztül nyílik a kertre.

5. Zöld csempével burkolt melléképület és intim környezet a medencénél
Maison Jericho, Franciaország. Tervező: Olivia Fauvelle Architecture

A francia Olivia Fauvelle Architecture stúdió különleges projekten dolgozhatott nemrég Marseille-ben: egy 1900-as években épült kőházhoz építettek egy zöld csempével burkolt melléképületet, amelyben egy hálószoba és nagyobb lakótér kapott helyet. Az így létrejött épületegyüttes egy kis udvari medencét fog közre, intim környezetet biztosítva azoknak, akik itt töltik a nyarat.